AMED TIMES - Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Karaca, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, cilt kanseri ve meme kanseri alanında akıllı ilaç ve immünoterapi tedavilerle başarı oranının arttığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Karaca, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, cilt kanseri ve meme kanseri alanında akıllı ilaç ve immünoterapi tedavilerle başarı oranının arttığını belirtti. Karaca, "Bu verilere göre; küçük hücreli akciğer kanseri, hepimizin bildiği gibi çok agresif seyirli bir tümörken, kemoterapiye immünoterapinin eklenmesiyle yaklaşık 22 aylık bir fark elde edilmiştir. Bu çok önemli bir veri olduğu için heyecan verici bir gelişme oldu" dedi.

Doç. Dr. Mustafa Karaca, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı olarak 31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında Şikago'da düzenlenen Amerikan Kanser Kongresi'ne (ASCO 2024) katıldıklarını anlattı. ASCO 2024'ün dünyanın en büyük onkoloji kongresi olduğunu vurgulayan Karaca, kongrede genel oturumlar, uygulamalı kurslar, konuk dersleri, eğitim programları ve canlı ameliyat seansları dahil olmak üzere en son bilimsel çalışmaların ele alındığını söyledi.

İmmünoterapi ile sağ kalım süreleri artıyor

Son yıllarda kanser tedavilerinde immünoterapi ilaçları kullandıklarını belirten Karaca, "İmmünoterapi ilacımızı özellikle akciğer kanserinin küçük hücre dışı tipinde çok fazla kullanıyorken, küçük hücreli tipinde çok fazla bu tedavileri kullanamıyorduk. En son kongrede elimizdeki tedavi seçeneğinin çok sınırlı olduğu küçük hücreli akciğer kanserlerinde immünoterapiyle ilgili önemli veriler elde edildi. Kemoterapiye immünoterapinin eklenmesiyle yaklaşık 22 aylık bir fark elde edilmiştir" dedi.

Yüzde 60 hasta hayatına devam ediyor

Diğer akciğer kanserlerinin bazı alt tiplerinde akıllı ilaç kullandıklarını aktaran Karaca, "Akıllı ilaçlarla özellikle sağ kalımlar 10-11 ay civarındayken, bu süreler 48 aylara kadar çıkmıştı. ASCO kongresinde özellikle akıllı ilaçla ilgili önemli veri sunuldu. 5 yıllık çalışmanın sonucunda halen yüzde 60 hastanın hayatına devam ettiğini gösterdi" şeklinde konuştu.

Mutasyonlara yönelik yeni akıllı ilaçlar

Akıllı ilaçlarla kanserli hücreye yönelik tedavi yapılabildiğini belirten Karaca, "İnsan hücresinin DNA'sıyla birlikte kanser hücrelerinin DNA'sını da tespit etmeye başladık. Her yıl bu mutasyonlara yönelik yeni akıllı ilaçlarımız elde edilmektedir. Akıllı ilaçlar o mutasyona yönelik etki gösterdiği için hem kanser alanında çok fazla etki gösterebilmekte hem de yan etki çok daha nadir olabilmektedir" dedi.

Akıllı ilaçlarla hastanın yaşam kalitesinde büyük artış

Akıllı ilaç kullanan kanser hastalarından olumlu dönüşler aldıklarına dikkati çeken Karaca, "Akıllı ilaçların çoğunluğu ağızdan alınan hap şeklinde kullanılıyor. Hastalarımız klasik kemoterapi ilaçlarına göre hem hastaneye gelme noktasındaki sıkıntıları ortadan kalkmış oluyor hem de kemoterapi ilaçlarında çok sık gördüğümüz bulantı, kusma, saç dökülmesi gibi yan etkiler akıllı ilaçlar ile nadir oluyor" diye konuştu. Ayrıca, akıllı ilaçların hastaların evde konforlu bir şekilde tedavi almasını sağladığını ve yaşam kalitelerini artırdığını vurguladı.

Kronik hastalık haline geldi

Doç. Dr. Mustafa Karaca, kanser hastalığının Türkiye'de ve dünyada halen ölüm nedenleri arasında ilk sıradaki yerini koruduğunu belirterek, "Kanser hastalığından korkmalıyız ama aynı şekilde korkmamalıyız. Son 5 yılda özellikle akıllı ilaçların ve immünoterapi ilaçlarının kanser tedavilerine girmesi ile birlikte kanser hastalığı artık ölümcül hastalık olmaktan çıkıp, aynı şeker, tansiyon hastalıkları gibi kronik hastalık haline gelmiştir" dedi. Akıllı ilaçların tedaviye girmesi ile kanser hastalarında noktasal hedefe yönelik tedavilerle önemli başarılar elde edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA