Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2025 itibarıyla başlatacağı dijital entegrasyonla sağlık sisteminde köklü bir dönüşüm gerçekleştiriyor. Yeni düzenleme ile aile hekimlerine, hastalarına yönelik röntgen, mamografi, ultrasonografi gibi tetkikleri doğrudan talep etme yetkisi verilecek. Bu adım, birinci basamak sağlık hizmetleri ile hastaneler arasındaki iletişimi hızlandırarak, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve erişilebilirliğini artırmayı hedefliyor.
Hastalar hastaneye gitmeden tetkik yaptırabilecek
Yeni sistemle birlikte aile hekimleri, hastalarına yönelik görüntüleme tetkiklerini ve bazı laboratuvar testlerini doğrudan talep edebilecek. Aile hekimleri, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden, hastalarının röntgen, mamografi gibi tetkiklerini talep edebilecek. Bu sayede hastalar, hastaneye gitmeden önce poliklinik kaydı yaptırmaya gerek kalmadan tetkiklerini gerçekleştirebilecek. Tetkik sonuçları ise doğrudan aile hekimlerinin sistemine iletilecek.
Dijital entegrasyonla bilgi paylaşımı artıyor
Aile hekimleri, hastalarını muayene ettikten sonra gerekli gördüklerinde hastalarını hastaneye yönlendirebilecek ve bu yönlendirme bilgilerini sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden ilgili hastane hekimleriyle paylaşabilecek. Ayrıca hastaneye yönlendirilen hastaların muayene sonuçları ve tedavi süreçleri hakkında hastane hekimleri, dijital ortamda aile hekimlerine geri bildirimde bulunarak, sağlık süreçlerinin daha yakın takip edilmesini sağlayacak.
E-Nabız üzerinden kodlu tetkik talepleri
Aile hekimleri, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri için taleplerini girdiklerinde, her hastaya özel bir kod üretilecek ve bu kodla hastalar, hastaneye gitmeden tetkiklerini yaptırabilecek. Sonuçlar da e-Nabız üzerinden görüntülenebilecek. Ancak, hastalar tetkik isteminden itibaren 3 iş günü içinde hastaneye başvurmazsa, ilgili kod geçersiz sayılacak.
Sağlıklı hayat merkezleri ve entegre randevular
Yeni sistemle aile hekimleri, hastalarını Sağlıklı Hayat Merkezleri'ne yönlendirebilecek ve burada yapılan sağlık danışmanlıkları ve testler, dijital ortamda tüm sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından görüntülenebilecek. Bu sayede, hastaların sağlık geçmişi dijital ortamda takip edilebilecek ve hastalar, sağlık verilerini kolayca kontrol edebilecek.
Sağlık Bakanlığı’nın bu dijital entegrasyon hamlesi, sağlık hizmetlerinin daha hızlı, verimli ve erişilebilir hale gelmesini amaçlıyor. Aile hekimlerine tanınan yeni yetkilerle birlikte, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması ve daha etkili bir sağlık hizmeti sunulması hedefleniyor.