Adıyaman'da doğal olarak yetişen alıç meyvesinin hasadı başladı. Özellikle orman köylüleri için önemli bir gelir kapısı haline gelen alıç, hem sağlık açısından faydalarıyla hem de ekonomik değeriyle dikkat çekiyor. Aşılanan yabani alıç ağaçlarından elde edilen meyve, kilosu 250 TL’ye kadar alıcı buluyor.
Aşılı alıç meyvesi daha büyük ve değerli
Yabani alıç ağaçları, orman köylerinde aşılanarak verimi artırıldı. Bu yöntemle, yabani alıçtan 4-5 kat daha büyük olan meyveler elde ediliyor. Alıç meyvesi yalnızca taze olarak tüketilmiyor, aynı zamanda sirke ve turşu yapımında da kullanılıyor. Bitkisel ilaçların yapımında da kullanılan alıç, kalp sağlığından sindirim sistemine kadar birçok sağlık sorununa iyi gelmesiyle biliniyor.
200 bin alıç ağacı ekonomiye katkı sağlıyor
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesindeki çiftçiler için alıç bahçeleri önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Harmanlı Beldesi ve çevresindeki köylerde 800 hektarlık alanda toplam 200 bin alıç ağacı bulunuyor. Bunların 120 bini aşılı, 80 bini ise yabani alıç ağaçları. Orman vasfını yitirmiş alanlarda bulunan bu ağaçların yüzde 35’inin aşılanmasına, doğal dengeyi koruma amacıyla izin verilmiyor.
Orman köylülerine ek gelir sağlanıyor
Gölbaşı Orman İşletme Şefi Mehmet Uylu, alıç ağaçlarının orman ağacı statüsünde olduğunu belirterek, 2017’den bu yana bu ağaçların yüzde 35’i doğada kalacak şekilde aşılandığını söyledi. Uylu, “Bu çalışmalarla orman köylülerine ek gelir kaynağı sağlıyoruz. Aşılamalar, kooperatifler ve köylüler tarafından yapılıyor” dedi.
Çiftçi Ali Suçağı ise bölgedeki ağaçların önceden bakımsız olduğunu belirterek, “Orman niteliğini kaybetmişti. Biz bu alanların bakımını üstlendik, ağaçları budadık ve aşılama yaptık. Üç beş yıl bakım yaptıktan sonra meyve almaya başladık. Alıç meyvesinin birçok faydası var” diye konuştu.