Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Açık Radyo’nun karasal yayıncılık lisansını resmen iptal etmesinin ardından, yaklaşık 30 yıldır yayın yapan Açık Radyo'nun karasal yayını 16 Ekim saat 13.00'te kesildi.

Açık Radyo nedir?

Açık Radyo, Türkiye'nin bağımsız, dinleyici destekli ve sivil medya platformlarından biridir. 13 Kasım 1995'te Ömer Madra tarafından kurulan radyo istasyonu, 94.9 frekansında yayın yapmaya başladı ve günümüzde çevrim içi platformlar üzerinden de dinlenebiliyor. Açık Radyo, kendisini "kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık radyo" olarak tanımlar ve bu yaklaşımı yayın politikasına da yansıtır.

Radyo; çevre, kültür, sanat, müzik, insan hakları, bilim, politika ve toplumsal konulara geniş bir perspektiften bakan programlarıyla bilinir. Özellikle çevresel konular ve iklim krizi üzerine yaptığı yayınlarla ön plana çıkar. Ayrıca, farklı konuklar, uzmanlar ve akademisyenler aracılığıyla güncel meseleleri ele alan programlara ev sahipliği yapar. Açık Radyo’nun, bağımsız bir yayın anlayışına sahip olması, Türkiye'deki alternatif medya kanallarından biri olmasını sağlamıştır.

Açık Radyo'yu kim kurdu?

Açık Radyo, 13 Kasım 1995'te Ömer Madra tarafından kuruldu. Kuruluş amacı, farklı kültürel, sanatsal, toplumsal ve çevresel konuları ele almak, Türkiye'de bağımsız ve alternatif bir medya platformu sunmaktı. Ömer Madra, Açık Radyo’nun kurucu genel yayın yönetmeni olarak, özellikle çevre sorunları ve insan hakları gibi konularda duyarlı yayınlar yapmasıyla bilinir. Radyo, kurulduğu günden bu yana özgün programları ve geniş bir dinleyici kitlesi ile Türkiye'nin bağımsız medya ortamında önemli bir yer edinmiştir.

Açık Radyo neden iptal edildi?

Açık Radyo'nun karasal yayın lisansı, RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) tarafından iptal edildi. Bu kararın gerekçesi, radyo kanalının daha önce verilen beş program durdurma cezasına uymaması olarak açıklandı​.

Radyo, bu kararı haksız bulduğunu belirterek, kendisini ifade özgürlüğünden mahrum bırakan bir uygulama olarak nitelendirdi ve bu süreçte yasal yollarla haklarını savunmaya devam edeceklerini duyurdu. Karara karşı sosyal medya üzerinden de geniş bir tepki oluştu, kullanıcılar #AçıkRadyoSusturulamaz etiketiyle durumu protesto etti.

Açık Radyo'nun karasal yayın lisansı, 11 Ekim 2024'te Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edildi. Bu kararın temel nedeni, radyoda 24 Nisan 2024 tarihinde "Açık Gazete" programında "Ermeni soykırımı" ifadesinin kullanılması oldu. RTÜK, bu ifadeler nedeniyle Açık Radyo'ya beş kez program durdurma cezası verdi ve bu cezalar sonrasında lisans iptaline gidildi. Radyonun yönetimi, karara karşı yasal itiraz süreçlerini sürdüreceğini duyurdu, ancak karasal yayını sonlandırmak zorunda kaldı​.

Çeşitli medya kuruluşları verilen kararı protesto ederek, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptaline yönelik kararını derhal geri çekmesini talep ederek destek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Aşağıda imzası bulunan basın ve ifade özgürlüğü, medya ve sivil toplum kuruluşları olarak, RTÜK’ü medyada çoğulculuğu ve ifade özgürlüğünü koruma görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. Açık Radyo’nun yayın lisansının iptaline yönelik kararını derhal geri çekmesini ve Açık Radyo gibi eleştirel ve bağımsız kuruluşlara yönelik sansüre son vermesini talep ediyoruz.

İmzacılar

Metne imza atan basın kuruluşları ve örgütlerin isimleri şöyle:

İmamoğlu’ndan tepki: Yenidoğan çetesi en ağır şekilde cezalandırılmalıdır İmamoğlu’ndan tepki: Yenidoğan çetesi en ağır şekilde cezalandırılmalıdır

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), AGOS, Aposto, Apoyevmatini Gazetesi, Aras Yayıncılık, Artı Gerçek, ARTICLE 19 Avrupa, Articolo 21, Aso Press, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), BirGün Gazetesi, Botan International, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Danimarka PEN, Democracy Now!, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Diken, dokuz8HABER, Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, Dünya Mirası Adalar, Fayn, Freedom House, Gazete Duvar, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, IFEX, IPS İletişim Vakfı / Bianet (IPS/BIA), İnsan Hakları Derneği (İHD), İstos Yayın, Journo.com.tr, Kaos GL, Kapsül, Marksist.org, Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), Medya ve Göç Derneği (MGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Munzur Press, OBC Transeuropa (OBCT), Olmaz Media, PEN Amerika, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Norveç, Podfresh, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Scrolli, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Teyit, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), T24, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası PEN, Velvele.net, Voys Media, Yabancı Medya Derneği (FMA), Yapay Gündem, Yurttaşlık Derneği,Women Press Freedom.

Kaynak: Haber Merkezi