DÜNYA

8 gün için gittiler 60 günden fazla uzaydalar! Peki onlara ne olacak?

Abone Ol

AMED TIMES - Boeing'in uzay aracında meydana gelen bir arıza nedeniyle aylardır uzayda mahsur kalan iki NASA astronotu, Dünya'ya dönüşlerinin çok daha korkutucu olabileceğini düşünüyor. 

Sunita Williams ve Butch Wilmore , 5 Haziran'da Boeing'in Starliner uzay aracıyla fırlatıldıklarında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yalnızca sekiz gün kalmaları gerekiyordu.

Ancak kapsülün iticilerinde aracın uzayda ilerlemesi için kritik öneme sahip bir arıza nedeniyle iki aydan fazla bir süredir orada sıkışıp kaldılar ve NASA, kapsülün önümüzdeki yılın Şubat ayına kadar geri dönmeyebileceğini söylüyor.

Daily Mail'in aktardığına göre, Uzay ajansı şimdi arızalı Starliner ile devam etmek mi yoksa Boeing için büyük bir utanç olacak olan SpaceX'in rakip gemisini  kullanarak bir kurtarma görevi başlatmak mı gerektiğine karar verme aşamasında.

Giriş sırasında kapsülün içinde yanıp buharlaşabilirler

ABD ordusunda eski Uzay Sistemleri Komutanı olan Rudy Ridolfi, ilk seçeneği seçmeleri halinde yaşanabilecek üç korkutucu senaryoyu açıkladı; bunlardan en kötüsü, mürettebatın kapsüle yeniden giriş sırasında kapsülün içinde yanmasıydı.

Kapsülün alt kısmında bulunan modül, aynı zamanda yeniden giriş öncesinde aracın fırlatılmadan önce hizalanması için de kritik öneme sahip.

Servis modülünün, kapsülü Dünya'ya tekrar girebilmesi için eğik bir irtifaya yerleştirmesi gerekiyor. 

Eğer açı yanlışsa, açı çok dik olursa, daha fazla sürtünme olur ve atmosferde yanarak yolcuların buharlaşması ihtimali artar.

Dünya'ya geri inmek için yaklaşık 96 saatileri olacak

Starliner'ın sahip olduğu oksijen miktarı ve güç kapasiteleri göz önüne alındığında mürettebatın iticileri canlandırmak ve Dünya'ya geri inmek için yaklaşık 96 saati olacak.

Hangi iticilerin arızalı olduğunu tespit edip bunları tamir etmeyi ve eve dönüş yolculuğu için birkaç saat harcayabilecek kaynaklara sahip olmayı umuyorlardı. 

Ancak en kötü senaryoda NASA, astronotları kurtarmak için Starliner gemisine bir kurtarma aracı göndermek zorunda kalabilir. 

Yalnızca bir kez gerçekleştirildi

Uzaya kenetlenme görevi mümkün olmakla birlikte, insanlık tarihinde yalnızca bir kez gerçekleştirildi ve o da insansız bir aracı kurtarmak için yapıldı. 

1966 yılında Gemini VIII, astronotlar Neil Armstrong ve David Scott ile birlikte Agena hedef aracına ilk kenetlenmeyi gerçekleştirmek üzere fırlatıldı  .

ABD ordusunda eski Uzay Sistemleri Komutanı olan Rudy Ridolfi, "NASA bunu nasıl yapacağını biliyor ama bu biraz zaman alıyor" dedi.