GÜNDEM

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün önemi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı farkındalık yaratmak ve bu şiddeti sona erdirmek amacıyla anılan uluslararası bir gündür.

Abone Ol

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, kadınlara yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmayı hedefleyen farkındalık etkinlikleriyle her yıl 25 Kasım’da anılmaktadır. Bu özel gün, toplumu bilinçlendirme ve şiddetin her türüne karşı güçlü bir duruş sergileme amacını taşır.

Kadına yönelik şiddetle mücadele günü neden kutlanır?

Birleşmiş Milletler, 1999 yılında 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. Bu tarihin seçilmesinin arkasında, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör Rafael Trujillo rejimine karşı mücadele eden ve vahşice katledilen Mirabal Kardeşler’in anısını yaşatma amacı yatmaktadır.

Bu gün, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet gibi kadınlara yönelik her türlü ayrımcı davranışa karşı bir mücadele çağrısı niteliğindedir. Kadın hakları savunucuları ve çeşitli kuruluşlar, toplumda bu konuya dikkat çekmek için etkinlikler ve kampanyalar düzenlemektedir.

Toplumsal duyarlılık çağrısı

Kadınlara karşı şiddeti önlemek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla 25 Kasım’da düzenlenen etkinlikler, kadınların maruz kaldığı ayrımcılığı, eşitsizliği ve şiddeti görünür kılmayı hedefler. Türkiye’de de birçok sivil toplum kuruluşu, özellikle Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), her yıl bu özel gün çerçevesinde toplumda duyarlılığı artırmayı amaçlayan kampanyalar yürütmektedir.

Kadına yönelik şiddetle mücadele yalnızca bir günle sınırlı olmamalıdır. 25 Kasım, şiddete karşı alınacak önlemlerin bir başlangıcıdır ve tüm yıl boyunca bu konuda duyarlı kalmak, insan haklarının korunması açısından bir zorunluluktur. Kadınların yaşam haklarını savunmak, tüm toplumun sorumluluğudur.