Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, TBMM Başkanlığı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilecek. 2025 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ve Sayıştay raporlarının komisyondaki görüşmelerinin bir ay sürmesi bekleniyor.

İslam Memiş'ten altın, dolar ve yatırımcılar için uyarılar İslam Memiş'ten altın, dolar ve yatırımcılar için uyarılar

Komisyonda görüşmeler başlıyor

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 22 Ekim'de yapacağı sunumla başlayacak. Sunum sonrası komisyon üyelerine bir haftalık ara verilecek. Komisyon görüşmeleri tamamlandıktan sonra süreç, TBMM Genel Kurulu'nda devam edecek.

2025 yılı bütçe teklifinin detayları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe'deki "2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni"nde yaptığı açıklamada, teklifin AK Parti hükümetlerinin 23’üncü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ise 7’nci bütçesi olduğunu ifade etti. Bütçe kanun teklifinin kamu harcama tavanları ve gelir kalemlerine ilişkin tahminleri içeren anayasal bir belge olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

Bütçe gelir-gider tahminleri

2025 yılı bütçesi kapsamında 227 kamu idaresinin bütçesi bulunuyor. Yılmaz, bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirtti. Bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 3,1 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Gelir Vergisi'nden 2 trilyon 130 milyar lira, Kurumlar Vergisi'nden 1 trilyon 637 milyar lira, ÖTV'den 2 trilyon 121 milyar lira, KDV'den 3 trilyon 599 milyar lira gelir bekleniyor.

Deprem bölgesi ve afet ödenekleri

2025 yılı bütçesinde deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar liralık ödenek ayrıldı. Bu kapsamda Afetlere Dirençli Şehirler Projesi’ne 120 milyar lira kaynak tahsis edildi. Yılmaz, deprem harcamalarının etkisinin azalacağını ve bütçenin önümüzdeki yıldan itibaren daha güçlü bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Ödeneklerin dağılımı

2025 yılı bütçesinde ödeneklerin dağılımı ise şöyle: personel giderleri için 3 trilyon 911 milyar lira, mal ve hizmet alım giderleri 1 trilyon 24 milyar lira, cari transferler 5 trilyon 813 milyar lira, sermaye giderleri 1 trilyon 102 milyar lira, sermaye transferleri 338 milyar lira, borç verme giderleri 306 milyar lira, yedek ödenekler 287 milyar lira, faiz giderleri ise 1 trilyon 950 milyar lira olarak öngörüldü.

Kaynak: AA