Milyonlarca çalışanı etkileyen yeni asgari ücret için ilk toplantı bugün gerçekleşti. İkinci toplantının tarihi ise 16 Aralık saat 14.00'da gerçekleştirileceği açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde toplananan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon TÜRK-İŞ temsil ediyor. Komisyonda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık etti. Heyette geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer aldı. Masada işçileri aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven temsil etti.

Bakan Işıkhan: Ekonomik göstergeleri titizlikle değerlendiriyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın toplantıdaki konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Asgari ücret genel seviyeyi değil, çalışanlara ödenecek minimum seviyeyi belirtir. İşçi temsilcileri, işveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Enflasyon oranı, satın alma gücü, iş gücü piyasasının ihtiyaçları gibi konuları detaylı şekilde analiz ederek işçi ve işveren tarafını gözeterek adil asgari ücretin belirlenmesini ümit ediyoruz. Asgari ücrete yapılan artışlar enflasyona karşı kalkan olmakla kalmamış satın alma gücünü artırmıştır. Sürekli artan refahımız aziz milletimizin daha fazla istihdam olarak geri dönmektedir. Güncel istihdam verilerimiz en önemli göstergedir. OVP'ye uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar Ekim'de istihdam 32 milyon kişiye ulaşmıştır. İstihdam tarihin en yüksek seviyesini görmüştür. Çalışanların emeğine saygı göstermenin ön şartı adil çalışma ve adil ücret politikasına bağlı. Bir çalışan ortaya koyduğu çabasına karşılık almalıdır.”

TÜRK-İŞ: Herhangi bir rakam konuşulmadı

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadığını söyledi.

"Ülkemizin ekonomisine katkı sunan insanlarımızın ücretlerinin yükselmesi lazım" diyen Ağar, "İnsanlarımız ev kiralarını veremez hale geldi. Biz ülkemizi milletimizi seviyoruz. Bizi de sevsinler. Yüzümüz asık kalmasın. Önümüzdeki toplantıda bir ücret belirlenirse ona göre hareket edelim" ifadelerini kullandı.Ağar, ellerini zayıflatacağı için rakam söylemediklerini aktararak, "Rakamı hükümetten veya işverenden bekliyoruz" dedi.

Enflasyon oranında artış beklentisi yüksek

AK Partili milletvekilleri hem asgari ücret, hem de en düşük emekli maaşı konusunda beklentilerini yüksek tutuyor. Vekiller saha izlenimleri doğrultusunda seçmenin beklentisi ile görüşlerini dile getiriyorlar. Milletvekilleri, “Emekli maaşları bize yerel seçimlerde oy kaybettirdi. Sahada vatandaş bizi dövüyor. Bu ekonomi şartlarda geçinemediklerini şikayet ediyorlar. Haklılar. Asgari ücretin 2024 yılı sonunda ortaya çıkacak enflasyon oranında artmasını bekliyoruz. Bu oranın da yüzde 44’e denk gelmesini bekliyoruz. Yüzde 44 zam yapılırsa asgari ücret 24 bin 432 TL olur. Bu oranın daha yukarı çıkması sürpriz olur” değerlendirmeleri yapılıyor.

CHP 30 bin lirada ısrarcı

Öte yandan CHP ise asgari ücretin en az 30 bin TL olmasını savunuyor. Özgür Özel, partisinin grup toplantısında şunları söylemişti:

"2002 Aralık AK Parti döneminde dönenen ilk asgari ücret 184 lira 30 kuruş. Bir asgari ücretlinin alıdğı çeyrek altın sayısı yedi. Bugün son alınan asgari ücretle alınabilen altın sayısını çevirdiğimizde arada dağlar kadar fark var. Ve bugün yedi çeyrek altın alabilmek için 35 bin TL asgari ücret almak gerekiyor. Bugünkü asgari ücret üç çeyrek altın alıyor. Yedi çeyrek altın için 35 bin TL gerekiyor.

MÜSİAD: Asgari ücrette yüzde 25'in üzerinde artış doğru değil

Türkiye’nin önde gelen işverenlerinin bulunduğu Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret zammı için yüzde 25 kritik sınırına dikkat çekerken, artışın enflasyon hedeflerine zarar getirmesinin doğru olmadığını ifade etmişti. Asmalı, "Bana göre asgari ücrette yüzde 25'in üzerinde artış doğru değil" demişti.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

OECD raporu: Türkiye, yaşam memnuniyetinde son sırada! OECD raporu: Türkiye, yaşam memnuniyetinde son sırada!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Kaynak: Ekonomim