AMED TIMES - Türkiye, Orta Doğu'da en büyük Kürt nüfusuna sahip ülke olarak öne çıkmaktadır. 1965 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre, Türkiye'nin 31.391.421 kişilik nüfusunun 2.370.233'ü Kürtçeyi ana dili olarak konuşurken, ikinci dili olarak da Kürtçe bilen kişi sayısı 2.820.231 olarak belirlenmiştir. Bu rakam, Türkiye nüfusunun %8,98'ine denk gelmektedir.
Kürtçe, Türkiye genelinde ikinci en yaygın dil
1965 yılında yapılan nüfus sayımında elde edilen verilere göre, Türkiye genelinde en yaygın olarak konuşulan ikinci dil Kürtçe oldu. Nüfusun %8,98'sinin Kürtçe konuştuğu belirlendi. Bu oran, Kürtçe’nin Türkiye’deki geniş etnik ve dilsel çeşitliliğin önemli bir parçası olduğunu gösteriyor.
Kürtçe konuşulan şehirler
Nüfus sayımı verilerine göre Kürtçe’nin yaygın olarak konuşulduğu şehirler arasında Ankara, Bilecik, Çorum, Aydın, Çankırı, Zonguldak, Bartın, Sinop, Isparta, Konya, Karaman, Antalya, Amasya, Yozgat, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Hakkari, Şırnak, Gaziantep, Uşak, Sivas, Kahramanmaraş, Niğde, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bitlis, Muş, Iğdır, Batman, Bayburt, Gümüşhane, Ardahan, Ağrı, Kilis, Bingöl, Van, Erzincan ve Nevşehir yer alıyor.
Diğer konuşulan diller
Haritada ayrıca, Akdeniz Bölgesi’nde Arapça, Ege Bölgesi’nde Rumca, Çerkesce ve Boşnakça, Marmara Bölgesi’nde Pomakça ve Rumca, Karadeniz Bölgesi’nde ise Lazca, Gürcüce ve Rumca’nın ağırlıklı olarak konuşulduğu tespit edildi. Türkiye genelinde diğer dillerin oranları ise şöyle sıralandı:
Arapça: %1,16
Zazaca: %0,48
Çerkesce: %0,18
Gürcüce: %0,09
Lazca: %0,08
Pomakça: %0,07
Boşnakça: %0,06
Arnavutça: %0,04
Diğer diller: %0,66